Aaik Rodenburg: “De overheid mag wel wat meer doen met showcases”

25 juli 2017

 

Rodenburg Biopolymers is een van de MKB-bedrijven die zich heeft aangesloten bij de Federatie Bio-economie Nederland. Aaik Rodenburg: “Het sprak me aan, er is veel te doen, bio mag wat bekender worden. We praten er veel over, maar het vliegt nog niet echt. Biobased producten zijn nog te onbekend en daardoor onbemind. Maar er verandert wel wat: nieuwe producten krijgen nu toch wel meer kansen. Bedrijven gaan anders denken. Voedsel bijvoorbeeld, dat gaat een of twee weken mee, soms wat langer. En dan wil je niet dat de verpakking nog tientallen jaren later als afval terug te vinden is. Steeds meer bedrijven in de voedselsector erkennen dat. Zij willen dat de verpakking aansluit bij hun product. En dat kan met biobased.”

Oscarwinnaar

Rodenburg Polymers is winnaar van de Global Bioplastics Award, zeg maar de Oskarprijs voor de sector. Prijswinnend is het nieuwe wikkel voor Marsrepen, tot stand gekomen in samenwerking met Taghleef en gesubsidieerd door de EU. “Daar zijn we best wel trots op, het is mooi als je subsidie krijgt om iets te ontwikkelen, en als het dan lukt – ja dat geeft echt wel voldoening. Door de samenwerking met Mars hebben we als MKB-bedrijf ook een wereldwijde uitstraling”.

Herstel van ecosystemen

Rodenburg is ook actief bezig met het herstel van ecosystemen, in samenwerking met bureau Waardenburg uit Culemborg. “In Nieuw Zeeland hebben we structuren geplaatst die het koraal helpen groeien. De proef loopt nog maar de resultaten zijn goed. Voor Florida hebben we een systeem ontwikkeld om de waterstroming te kalmeren waardoor de zaden van mangrovebossen beter kunnen kiemen. In de Waddenzee zijn mosselkratten geplaatst van biobased materialen. Herstel van ecosystemen is een belangrijke opgave. Biobased en afbreekbare materialen zijn daarvoor heel geschikt – de beschermkooien voor waterplanten bijvoorbeeld, zijn alleen tijdelijk nodig. Als de planten eenmaal geworteld zijn, dan is bescherming niet meer nodig. Goed en milieuvriendelijk materiaal is essentieel” , aldus Aaik Rodenburg.

Kansen voor MKB-ers

Wat verwacht Rodenburg van de Federatie Bio-economie Nederland? “Meer samenwerking, want geen enkel bedrijf kan het alleen. En een betere en krachtige stem naar de overheid, want de overheid kan veel doen. Showcases laten zien bijvoorbeeld. Als Rijkswaterstaat werkt met biobased materialen heeft dat echt effect. Het draait om bekendheid. Als er meer mensen weten dat bio beter is, dan hebben wij meer kansen”.