Chaincraft: bacteriën aan het werk voor een duurzame en gezonde bio-economie
“Bacteriën doen bij ons het werk.” Chaincraft is gespecialiseerd in fermentatietechnologie waarbij afvalstromen omgezet worden in vetzuren. De bacteriën die Chaincraft gebruikt zijn mengculturen en komen voor in de natuur. De afvalstromen kunnen bestaan uit resten uit de landbouw of voedselindustrie, bijvoorbeeld bietenpulp of aardappelschillen. Maar het zijn ook vaak over-de-datum- producten uit de supermarkten.
“Ons mes snijdt aan drie kanten”
Niels van Stralen, directeur van Chaincraft: “Wij maken op deze manier middellange vetzuren die dan hun toepassing kunnen vinden in allerlei sectoren. We kijken naar de chemie: coatings en bijvoorbeeld smeermiddelen. En nu hebben we een markt in de diervoeders. Wij leveren een diervoedertoevoeging die goed is voor de darmflora van het vee, er is daardoor minder risico op bijvoorbeeld salmonella of E. coli en dus zijn minder antibiotica nodig. Ons product is ook een hoogwaardige voeder – het vervangt palmolie. Tevens heeft de boer minder voer nodig omdat het toevoegingsmiddels tot een betere darmgezondheid en beter voederconversie leidt. Ons mes snijdt zo aan drie kanten: we verwerken afval, we vervangen palmolie en fossiel, en we dragen bij aan een gezondere veestapel.
Ontdoener profiteert van SDE+
Over de beschikbaarheid van grondstoffen maakt Van Stralen zich vooralsnog geen zorgen. “Afval- en reststromen zijn er altijd, en we kunnen ook nog kijken naar GFT-afval. Natuurlijk komt er steeds meer vraag naar reststromen, maar wij verwerken het tot een zeer hoogwaardig product. Waar we wel last van hebben is dat de prijzen van de grondstoffen snel gestegen zijn. Een paar jaar geleden moest een supermarkt die zich wilde ontdoen van over-de-datum producten flink betalen. Inmiddels is dat meer dan gehalveerd. Oorzaak: de subsidie binnen de SDE+-regeling. De ontdoeners profiteren indirect van deze regeling – want zij hoeven minder te betalen voor hun afval. Er moet een gelijk speelveld zijn. Bijvoorbeeld door ook een SDE+ regeling in te voeren voor materialen.”
Een verplicht deel bio, een label voor biobased producten
Binnenkort zet Chaincraft in Amsterdam een demonstratiefabriek neer die rendabel moet gaat draaien. Van Stralen: “Voor deze fabriek hebben we de afzet geregeld. We willen over enkele jaren naar een full scale fabriek en dan hebben we uiteraard een grotere afzetmarkt nodig. Het zou helpen als binnen sommige productstromen een verplicht deel bio komt. Of als er label komt voor biobased producten. De overheid kan ook bijdragen door bij voorkeur biobased producten af te nemen. Wij hopen dat de Federatie ondersteunend kan zijn om te komen tot een goed beleid. Want ook voor de overheid snijdt het mes dan aan meerdere kanten.”