John Kuipers, Pyroil: “de industrie is al 50 jaar heel goed in het maken van plastic, maar niet in het opruimen”.

1 augustus 2017

Plasticsoep in de oceanen, de kranten staan er vol mee. Terecht, want plastic afval bedreigt ecosystemen. John Kuipers, oprichter van Pyroil, een bedrijf gespecialiseerd in het verwerken van plastic afval voelt zich betrokken bij dit probleem. “Uit zee opvissen van plastic is bijna niet te doen, heel duur. Dan gaat het niet om de grote stukken, die spoelen altijd wel ergens aan en die kun je dan gewoon oprapen. Het echte probleem zijn de microvezels, die zijn het gevaarlijkst en die kun je niet even bij elkaar vegen en aan land brengen. We moeten dus voorkomen dat plastic afval in zee terechtkomt. Of op straat of in de natuur. We produceren miljarden tonnen plastic, maar het goed verwerken van gebruikt plastic gebeurt nog op veel te kleine schaal. Wij willen bijdragen aan het opruimen van de nog steeds groeiende berg van plastic afval”

Betere kwaliteit

Pyroil in Moerdijk is pionier op het gebied van plastic verwerking tot olie. Plastics worden nu al gerecycled en er worden nieuwe plastics van gemaakt. Dat is goed, aldus Kuipers, maar “het probleem is dat de kwaliteit steeds verder vermindert – je krijgt iedere keer een slechter materiaal terug. Wij brengen de circulaire economie in de praktijk. We verwerken plastic tot olie en die kun je dan gebruiken als brandstof of als grondstof voor nieuwe kunststoffen van beste kwaliteit. Wij helpen een milieuprobleem op te lossen en we doen dat op een milieuvriendelijke manier, in een gesloten systeem zonder CO2-uitstoot. Onze technologie kan op relatief kleine schaal en overal ter wereld waar plastic afval een probleem is toegepast worden.” Pyroil wil investeren in Dordrecht en in Hamburg maar er zijn meer plannen. “In ontwikkelingslanden is plastic vaak een probleem – wij zien de kansen en brengen ook werkgelegenheid.”

Opruimen!

Kuipers: “Het is goed als de Federatie Bio-ecomomie Nederland de plastic afvalberg onder de aandacht brengt. We moeten ons afval op een goede manier opruimen. De overheid heeft vaak weinig idee van nieuwe technologie en zit vast aan de belangen van een aantal afvalverwerkers. Het is goed als we het gesprek aangaan: wat is de beste manier om te voorkomen dat plastic afval in het milieu terecht komt? Hoe maak je betere plastics en voorkom je dat schadelijke microvezels ontstaan die zich verspreiden in de natuur? Wat is de beste manier om afvalplastic te verwerken? Ik verwacht niks, maar als de Federatie meehelpt om oplossingen voor milieuproblemen op de kaart te zetten, is het voor mij al heel goed.”