Slim circulair: ontwerpwedstrijd
Er valt nog veel te verbeteren in de bouwsector: meer circulair en meer biobased. Lees hieronder drie artikelen over de ontwerpwedstrijd SlimCirculair 2018-2019
Artikel 1
Kansen voor bedrijven in de Circulaire BouwEconomie – SLIMCirculair ’18-‘19
nationale bouw/ontwerpwedstrijd voor studententeams
Wat hebben circulaire en biobased bouwmaterialen, MBO Techniek en de gemeente doelstellingen voor de klimaatopgave met elkaar gemeen? Alle partijen kunnen wel een flinke boost gebruiken. Daarom organiseren we de nationale ontwerpwedstrijd SLIMCirculair 2018 – 2019. Een bouw/ontwerpwedstrijd voor mbo studententeams in heel Nederland die daarbij geholpen worden door bedrijven en experts in de bio(chemie), energie en circulaire economie.
Biobased en Circulaire gebouwen
In de nationale bouw/ontwerpwedstrijd SLIMCirculair laten de bouwprofessionals van de toekomst de eindeloze mogelijkheden zien van renovatie of herinrichting van infrastructuur, gebouwen en het nieuwe bouwen. De opgave is: bouw slim energie neutraal of energieleverend en zoveel mogelijk met biobased en circulaire bouwmaterialen. Bent u lid van de Federatie Bio-economie en heeft u biobased en/of biochemische bouwmaterialen? Bent u steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen en wilt u kennis uitwisselen met uw potentiele nieuwe medewerker(s)? Meld u dan aan voor deze triple helix challenge. Tanja Nolten, tnolten@gmail.com
Planning
De kick off van SLIMCirculair is in september 2018. Aan het einde van het schooljaar, in juni 2019, kiest de vakjury onder leiding van niemand minder dan de nationale energiecommissaris Ruud Koornstra, het beste ontwerp. Vervolgens kiest het publiek het meest aansprekende ontwerp.
Waarom studententeams?
Studenten worden niet gehinderd door klassieke conventies. Ze hebben lef en komen met onverwachte invalshoeken waarin innovatieve producten en circulaire producten een prominente plek zullen krijgen. Zij zijn niet bang om te experimenteren en bruisen van de creatieve energie. Kortom: de studententeams zijn een fontein van jeugdige passie en creativiteit.
Bovendien … als we grondstoffen willen besparen en de CO2 willen beperken, dan moet het roer in de bouw nu echt om. En dat kan door jong professionals al in een vroeg stadium kennis te laten maken met de ongekende mogelijkheden van deze materialen. En u kunt daar een belangrijke rol in spelen. Samen met het onderwijs en de overheid zorgt u voor opschaalbare voorbeelden om biobased bouwmaterialen nu echt te kunnen opschalen.
De voordelen zijn nog onvoldoende bekend: biobased materialen dragen bij aan de CO2-reductie en bieden kansen voor nieuwe business cases. Sluit u aan.
Uw product in de schijnwerpers?
Heeft uw bedrijf een bio(chemisch) product dat aandacht verdient? Gaat u een uitdaging niet uit de weg en wordt u warm van jonge, enthousiaste en anders denkende jong professionals? Dan is SLIMCirculair ’18-19 een uitgelezen kans voor u. Meld u aan.
Contact
Tanja Nolten
tnolten@gmail.com
0616342889
Martin Damman
info@bouwcirculair.nl
06 51440689
Daaf de Kok
daaf@dekok-partners.nl
06 54676734
Organisatie SLIMCirculair
SLIMCirculair wordt georganiseerd door BetterWorldSolutions.eu en BouwCirculair. Lees alles over SLIMCirculair 2018-2019 op BetterWorldSolutions.eu/SLIMCirculair
Artikel 2
Demonstreer uw product op de SLIMCIrculair Innovatieboulevard
Wilt u uw innovatief producten pitchen en presenteren op de innovatieboulevard tijdens de landelijke informatiedag SCirculair? Informeer dan naar de mogelijkheden om deel te nemen.
- Datum en tijd: donderdag 14 juni 13:00 – 16.00 uur
- Locatie: KWS Futurelab in Vianen
- Inloop voor het middagprogramma 13.00 – 13.15 uur op de Innovatieboulevard
- Deelnemen aan de bijeenkomst: gratis
- Aanmelden: Klik hier
Programma
13.15 – 13.25 uur
Welkom, programma en doel van SLIMCirculair 2018 – 2019
Daaf de Kok – BouwCirculair
13.25 – 13.40 uur
Een landelijke ontwerpwedstrijd voor publiek private samenwerking.
Tanja Nolten – BetterWorldSolutions
13.45 – 14.00 uur
De kansen van klimaatadaptief en NatuurINCLUSIEF ontwerpen voor de gebouwde omgeving
Irene Mulder – gemeente Den Haag
14.05 – 14.20 uur
Publiek-privaat samenwerken aan het appartementencomplex van de toekomst
Cor Konings, Summa College Eindhoven
14.25 – 14.40 uur
Het belang van techniekstudenten voor het bedrijfsleven
Bouwend Nederland
14.40 – 15.00 uur
Inspiratieboulevard
14.50 – 15.15 uur
SLIMCirculair, en hoe nu verder
Interactieve forumsessie
15.15 – 16.00 uur
Borrel en napraten
Artikel 3
Nationale ontwerp/bouwwedstrijd SLIMCirculair voor studententeams schooljaar 2018 – 2019
nationale challenge met regionale impact
In de nationale ontwerpwedstrijd SLIMCirculair strijden multidisciplinaire studententeams in heel Nederland om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende, duurzame en circulaire bouwontwerp voor een opdracht van hun gemeente.
Wij geloven dat in elke jongere iets groots schuilt. Dat ze beschikken over een grenzeloze inventiviteit en de aanjager zijn van alles waar we in Nederland trots op zijn. SLIMCirculair 2018 – 2019 is de landelijke wedstrijd voor studententeams die de stad slimmer en cooler maken.
De wedstrijd
- Aan gemeenten vragen we om met een woon/werkgebied opdracht te komen die voor SLIMCirculair 2018 – 2019 in aanmerking komt.
- Aan studententeams de uitdaging om een innovatief plan te ontwerpen, door te rekenen en uiteindelijk in een proefopstelling/ prototype aan de betrokkenen en de jury te presenteren.
- Bedrijven helpen de studenten. Zij faciliteren techniek, middelen en kennis om een nieuw woon-werkgebied te (her)inrichten.
Voorbeeldopdrachten
We doen een greep uit opdrachten waarover nu gesprekken lopen. Denk aan het ontwerp van een eco-paviljoen voor de wijk, uitgebreid met een buurtkas, stadsakker en café. Er is ook vraag naar het ontwerp van een open werkatelier, een lokaal milieustation als grondstoffenbank voor de circulaire economie, herbestemming van een voormalige fabrieksloods, een school, een kerk en het ontwerp van een waterplein met faciliteiten.
Jury
Aan het einde van het schooljaar 2018 – 2019 kiest de vakjury onder leiding van nationale energiecommissaris Ruud Koornstra, het beste ontwerp. Vervolgens kiest het publiek het meest aansprekende ontwerp.
Ontwerpcriteria
- Toepasbaarheid, innovatief en slim energieneutraal, het liefst energieleverend, met een hoge CO2-reductie
- Materiaalgebruik; vervaardigd van circulaire (biobased) materialen
- NatuurINCLUSIEF
denk aan klimaatadaptief bouwen met groene gevels en daken en natuurlijk aan holle stenen waarin vogels kunnen nestelen - Economisch en prijstechnisch haalbaar en opschaalbaar
- Creativiteit van de mediacampagne
Nationale Energiecommissaris Ruud Koornstra is de voorzitter van de landelijke SLIMCirculair jury.
SLIMCirculair organisatie
SLIMCirculair is een initiatief van BetterWorldSolutions en BouwCirculair om de toepassing van hernieuwbare en circulaire bouwmaterialen duurzaam op te schalen. We zien kansen om met een jaarlijks terugkerende nationale ontwerpwedstrijd de uitdagingen aan te gaan waar we in Nederland voor staan:
- Denk aan de kansen voor ‘circulair bouwen’ als bijdrage aan de Nederlandse klimaatdoelen en aan de Human Capital agenda
- Denk ook aan de ontwikkeling waarin Nederlandse gebouwen hun energieverbruik sterk moeten reduceren en overschakelen van gas naar hernieuwbare energiebronnen
- Bovendien, SLIMCirculair zorgt voor een positief imago van het MBO en dat is nodig want als we niet zorgen voor voldoende instroom in MBO Techniek, dan gaan we de energietransitie en de klimaatdoelstellingen niet halen. SCirculair zorgt voor een kweekvijver van talent en is een magneet voor nieuwe instroom
Deze unieke propositie en kansen voor regionale en nationale media-aandacht zorgen ervoor dat SLIMCirculair gesteund wordt door talloze organisaties. Meedoen of meer weten? Neem contact met ons op. https://www.betterworldsolutions.eu/slimcirculair/
Quote
“Slimme Energie en Circulaire Bouw: gescheiden lijnen maar onlosmakelijk met elkaar verbonden in SLIMCirculair.”
Ed Buddenbaum, EZK en secretaris topsector Energie
Wat levert mee doen op voor bedrijven?
Wij zijn van mening dat er veel meer aandacht moet zijn voor bedrijven die producten ontwikkelen die bijdragen aan onze gezondheid, het behoud van grondstoffen en het klimaat. Juist daarom wil SLIMCirculair de studententeams laten samenwerken met de innovatieve bedrijven in de regio. De bedrijven en de producten in de schijnwerpers zetten en kansen genereren voor verdere opschaling van producties.
Media-aandacht
En er is meer reden om deel te nemen aan deze charmante bouwchallenge. Hoe leuk is het om kennis te maken en kennis te delen met toekomstig jong talent? Zij helpen u ook in de toekomst met nieuwe kennis en onverwachte invalshoeken. Bovendien, SLIMCirculair is de start van het daadwerkelijke bouwproject met de gemeente als launching customer. We hebben de creativiteit van de media campagne expliciet onderdeel gemaakt van de jurycriteria. Juist om het bouwontwerp waaraan u meewerkt, volop aandacht te geven. Regionaal maar ook nationaal en wellicht buiten de grenzen.
Door meer vraag naar circulaire bouwproducten, ontstaan er nieuwe business modellen. Als u het studententeam in uw regio helpt, wordt u wellicht geïnspireerd tot samenwerking met partijen waar u nu (nog) niet aan zou denken. En omdat uw medewerkers in contact komen met de studenten en hun enthousiasme, zal de energie en motivatie om te experimenteren en te professionaliseren toenemen.
Quote
“Wat die handige MBO’ers in hun schuurtje ontwikkelen kan het verschil maken in de energietransitie.”
Nationale Energiecommissaris Ruud Koornstra is voorzitter van de landelijke jury
Organisatie SLIMCirculair
SLIMCirculair wordt georganiseerd door BetterWorldSolutions.eu en BouwCirculair. In de challenge werken we samen met gemeenten, provincies, bedrijven in de circulaire sector en scholen: van mbo tot universiteiten.
Lees alles over SLIMCirculair ‘18-‘19 op BetterWorldSolutions.eu/SLIMCirculair